Zündapp naar China

1984: Chinese fabriek neemt Zündapp over.

Op 10 augustus 1984 ging Zündapp-Werke GmbH failliet.
In hetzelfde jaar moest Dieter Neumeyer, kleinzoon van de oprichter en sinds 1971 directeur, zijn bedrijf verkopen aan een fabriek in China. En dat voor 15 miljoen Duitse Marken; dit is bijna een schijntje en een belediging voor de rijke historie van Zündapp.

dieter. Xunda1.dieter4.dieter8.dieter3.zuendapp_markt2

Alle produktie machines en blauwdrukken (20.000 ton verpakt in 800 containers) gingen in handen van de Chinese fabriek Xunda Motor Co inTianjin.
Tianjin is een havenstad en stadsprovincie in Volksrepubliek China met meer dan tien miljoen inwoners. De stad ligt ongeveer 150 km ten zuiden van Beijing aan de Bohai baai.

In september 1986 produceerde de Chinese fabriek een eerste testserie van de K80.

Xunda1

Kranten artikel van 19 september 1986 over de verkoop. “Nach Demontage, Versendung und Aufbau der Firmeneinrichtung. Jetzt bauen Chinesen Zündapp-Motorräder”.

dieter

Die Rezepte des Herrn Doktor Neumayer. Prototype Zündapp KS 350 is nooit op de markt gebracht..

Fabrieks naambord in Tianjin. De naam Zündapp in Chinees.

Fabrieks naambord in Tianjin. Aan de fabrieksmuur in Tianjin. Kennelijk is de naam Zündapp hier in de Chinese taal geschreven. (Op 12 augustus 2015 vond in Tianjin een enorme explosie plaats in de haven met 160 slachtoffers)

Ontruiming van de produktie machines en voorraden. De fabriekshal in München wordt ontruimd door Chinese arbeiders.

Ontruiming van de produktie machines en voorraden. De fabriekshal in München wordt ontruimd door Chinese arbeiders.

logchin

Fabriekslogo en een voor ons herkenbaar logo er boven. De Chinezen doen hun best de fabriek enigszins op de fabriek in München te laten lijken..

zuendapp_markt2

Dramatische foto van Duitse werknemers die soms meer dan 30 jaar bij Zündapp GmbH hadden gewerkt en de volgende dag moesten gaan stempelen.

Das Ende.

Das Ende. Dr. Neumayer gaf maar liefst 20% korting (Nachlass) aan de handelaren voor de Mopeds/Mokicks en 40% voor het laatste model 537-011, de KS 80 Sport

prijs

Prijslijst Riemersma Zündapps 1978 Prijslijst van een Zündapp bromfiets per maart 1978. Met dank aan Zundapp-Wildeman. Prijs CS-50 Inclusief kofferrek! Handelsonderneming Riemersma.

De nagemaakte "Zündapps" in het Chinese straatbeeld. Lang zou dit niet zo blijven. Een unieke foto.

De nagemaakte “Zündapps” in het Chinese straatbeeld. Lang zou dit niet zo blijven. Een unieke foto. Knap koffertje. Deze afgebeelde Zündapp zal het toch langer uithouden dan de plastic rommel om hem heen. Misschien rijdt hij nu nog..