Bromfietsclub Nozems en de Nonnen

“De Nozems en de Nonnen” actief in de Oost-Achterhoek.

AALTEN – Al bijna drie jaar lang is de Oost-Achterhoek een unieke club met een al even unieke activiteit rijk: “De Nozems en de Nonnen” maken met hun oldtimer bromfietsen toertochten door de Achterhoek. “Gin brommers kieken, moar d’r van genieten” is het credo.

Initiatiefnemers zijn Jan Heideman en Henk te Paske uit Aalten, ooit lagere school-genoten, die elkaar weer ontmoetten bij “Rondje Winterswijk” in mei 2015. Bijna drie jaar later bestaat de groep uit ongeveer 40 “Nozems” en 6 “Nonnen”. Deze komen voornamelijk uit Aalten en Winterswijk, maar ook Dinxperlo en Lichtenvoorde zijn vertegenwoordigd.

Jan en Henk vinden het jammer dat Varsseveld nog bijna een witte plek op de kaart is, maar: “……..daar gaat nu natuurlijk verandering in komen.”

De organisatievorm is even eenvoudig als doeltreffend: de leden zitten allemaal in een whats-app groep. Als er op korte termijn een mooie middag of avond op komst is, of er wordt een droog weekend voorspeld, gooit een initiatiefrijke Nozem of Non spontaan een voorstel voor een tochtje in de groeps-app. Meestal rolt er na wat heen-en-weer ge-app vanzelf een datum, tijd en startplaats uit. Met een opkomst die doorgaans wisselt van vier tot twaalf deelnemers, worden er dan de tochtjes gemaakt.
De samenstelling van de groepen is behoorlijk willekeurig, maar op den duur kent iedereen elkaar. Dat leren kennen van elkaar is extra makkelijk door het uitbrengen van een “Smoelenboek”. De tweede druk is inmiddels alweer gepresenteerd op de nieuwjaarsborrel. Over de routes zegt Jan: “De provinciale wegen en de fietspaden worden gemeden, we rijden zoveel mogelijk over B-wegen. Prettige bijkomstigheid is, dat het áltijd mooi weer is, want er wordt alleen op korte termijn gepland. Héél toevallig doemt er halverwege de rit altijd een terrasje op”, aldus de initiatiefnemers.
Desgevraagd verklaren Jan en Henk dat de snelheid altijd wordt bepaald door de langzaamste brommer, “….mits het geen Solex is!” Er rijden niet alleen Zündapps en Kreidlers, maar ook Mobylettes, DKW’s, Puchs, Vespa Ciao’s, één (zeldzame, Italiaanse) Atala, en Sparta’s “in mannen- en vrouwenuitvoering” tuffen vrolijk mee.
Afhankelijk van de beschikbare tijd zijn die ritjes zo’n 30-60 km lang.

Er wordt niet alleen genoten van de terrasjes, maar ook van de natuur. Het is steeds weer verrassend hoeveel mooie B-wegen er blijken te zijn. Vaak ken je deze in je eigen gemeente redelijk goed, maar niet in de buurgemeentes. “Wij als Aaltenaren verbazen ons telkens weer over het prachtige en uitgestrekte buitengebied van Winterswijk. De Wentersen daarentegen weten weer niet van het bestaan van de mooie bochtige wegen in het coulissenlandschap van de Haart, IJzerlo, Dale en, last but not least: Barlo, waar onze roots liggen!”

“Vorig jaar, vroeg in de herfst hebben we voor het eerst een dagvullende tocht gemaakt. We vertrokken met 18 brommers om half 10 uit Aalten. Via prachtige B-wegen en een gezellig terras in Doesburg belandden we bij de pont Olburgen-Dieren. Vandaar zijn we via Ellecom en de Steeg over de Posbank naar Kasteel Rozendaal gereden.
De heide op de Posbank zag er echt fantastisch uit. Heerlijk om over de Zijpenberg met zijn scherpe haarspeldbochten, stijging tot bijna 8%, door het paarse heidegebied te toeren. Na een heerlijke lunch in Rheden zijn we via het voetveertje bij Lathum, door de Slangenburg weer naar de Achterhoek teruggereden” aldus de organisatoren van deze rit, Bert Klein Geltink en Henk te Paske. “Gelukkig hebben we een bezemwagen mee laten rijden, want in Doetinchem had één van de brommers er opeens geen zin meer in. Nee, we noemen geen merk, dat ligt nog net zo gevoelig als 40, 45 jaar geleden.”

Volgens de deelnemers was het zó leuk, dat er in 2018 weer een dagvullende rit gaat komen.

Van oktober tot april is het te koud voor de tochtjes, (“dan gaan we zogezegd op Non actief”) maar dat tekort aan gezelligheid wordt dan weer helemaal goedgemaakt op de nieuwjaarsborrel in januari, in een seventies-sfeer, bij een houtkachel, en met muziek die net zo oud is als de brommers. Inmiddels is de lente alweer op komst. Henk: “Als we dan weer het eerste tochtje in het voorjaar gaan rijden, dan voelt dat net als koeien, die weer voor het eerst de wei in mogen.”

Deelname is gratis, en op eigen risico.
Voor inlichtingen of een flyer: mail naar Henk: htp@live.nl