Met Zundapp529.nl naar Zwitserland

Op weg naar Zwitserland

Zwitserse vlagZes leden van Bromfiets Club Nostalgie uit Gelderland hebben van 30 mei t/m 8 juni 2012 een rit gemaakt van Nederland naar Zwitserland en weer terug. De route door Duitsland werd meestal bereden over de Duitse Bundesstrassen. Dat ging prima.
2.200 Kilometer zonder pech. Daar komen de foto’s op deze pagina vandaan. Een bijzonder avontuur met stijve spieren en ander ongemak, maar de goed onderhouden Zündapps gaven geen krimp. De berijder had meer ongemakken..
Ook de blauwe 529 op deze pagina’s is mee geweest en heeft de rit zonder problemen verreden. Er ging nog geen lampje stuk.
Alle belevenissen van dag tot dag hebben we bijgehouden in een blog. Ook de machines, routes en overnachtingsplekken staan erin.
Dat blog heet: “bcnostalgienaarzwitserland.blogspot.com” .


Klimmen naar 2.000 mtr In Zwitserland maakten wij gebruik van Bed@Breakfast lokaties. Die kun je van tevoren reserveren op de Zwitserse BedandBreakfast site. Erg handig om te doen, want met de brommer wil je na een dagetappe van circa 350 km niet even doorrijden naar een dorp verderop; je wilt dan van je brommer afstappen en rusten.
Veel Zwitserse passen waren door de sneeuw nog gesloten, maar de Klausenpass, Glaubenbuelenpas en de Brünigpass hebben we wel bereden. Het rijden over de steile bergpassen bleek wel een hele indrukwekkende ervaring. Met name de Klausenpass was fantastisch rijden met soms een steile afgrond rechts naast je.

De Zwitserse grens gepasseerd.De tweetakt motor kreeg wel last van de ijle lucht op grote hoogtes. Met name op de Brunigpas, waar het ook nog wat mistig was en de Klausenpass was er een tekort aan zuurstof. Soms ging de brommer proestend naar boven. Sneller dan zo’n 20 km/u ging je echt niet naar boven. Hij kreeg minder lucht, dan zou je denken; monteer een verstelbare sproeier en stel deze af op de ijlere lucht. Maar dat is riskant, want de motor krijgt het al voor zijn kiezen en minder brandstof betekent ook minder koeling van de zuiger.

Zündapp museum Zoller-Hof in Sigmaringen.

Een aanrader is het Zündapp museum in Sigmaringen. Het is gevestigd in de oude bierflesvullerij van Brouwerij Zoller-Hof. Een formidabele collectie met unieke items. Vooral de Bella reis scooter is een juweeltje. Maar ook de andere machines zijn een trip hier naar toe waard. Alle tentoongestelde Zündapps zijn bezit van particulieren. Klik hier voor alle informatie.
Naast de brouwerij zit het eveneens naar Zoller-Hof genoemde restaurant. Wij hebben hier fantastisch gegeten.

Ik heb een filmpje gemaakt, gebaseerd op de filmbeelden van clublid Rein, die op zijn Kreidler reed. Natuurlijk reed ook Rein zonder problemen op en neer naar Zwitserland. Merci voor de beelden Rein!
YouTube onderdrukt de HD kwaliteit op mijn site; wil je de film in HD zien, dan svp afspelen in YouTube zelf.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=z9W7SS_qgu4[/embedyt]


Gelukkig hebben we ook de foto’s nog: